Как да изберем матрак – Речник на определящите характеристики

Как да изберем матрак – Речник на определящите характеристики
21 февруари, 2019 Милена Николова

От личен опит знаем, колко е трудно понякога да си изберем най-подходящият за нас матрак. Съвсем ествено е да направим проучване, преди покупката за да си подсигурим вземането на правилно решение. Оказва се, обаче че не всички характеристики са ни напълно ясни. На повечето места те са просто споменати, но не и обяснени в детайл.

В Интернет има наистина много предложения и голямо количество практични съвети, както от специалисти, така и коментари и клиентски мнения. Когато роучваме характеристиките, ние се опитваме правилно да преценим, кои са нашите нужди. Хубаво е да оценим до колко е достоверна информацията и да не се доверяваме на сляпо за такава важна покупка.

За да Ви съдействаме с грижа събрахме на едно място качествена информация. Така създадохме настоящият речник на най-важните характеристики при матраците. Той цели да Ви бъде от полза и с няколко кратки изречения да обясни значението на основните термини. Така по-лесно и синтезирано ще можете да прецените кои са положителните качества на конкретен матрак.

Изключително важно е да се вземе под внимание каква е твърдостта на матрака. Ние харесваме “златната среда” при която повърхността е нито много мека, нито прекалено твърда.

Разгледайте всички наши предложения.

А ето го и речника на определящите характеристики при матраците :

А

Антиалергичен – Често са модели с по-здрава основа, изработени от латекс или мемори пяна. Тези характеристики повишават антибактериалните свойства и пречат нежеланите микроорганизми да се размножават прекомерно. Препоръчително е дамаската да бъде изработена от естествени материали.

Антибактериален – Може да бъде снабден с прошивки от антибактериални влакна или специфична антибактериална вата. Намалява развитието на акари и бактерии във вътрешността на матрака.

Анатомичен – Матрак който чрез напасване на материята, дава възможност за пълна релаксация на всички мускулни групи в човешкото тяло. Това свойство осигурява висококачествен покой и много високо ниво на удобство.

Б

Без пружини – Това е тенденция, която има множество предимства. Част от тях са, че матракът е по-лек и безшумен, както и по-издръжлив във времето. Конструкцията без пружини може да издържа на голямо тегло и не позволява деформиране на краищата след дълъг период на ползване.

В

Вътрешна вентилация – Това е изключително важно условие при направата на един матрак. Свободното движение на въздуха във вътрешността му премахва влагата и нарушава средата за развитие на бактерии и микроорганизми.

Висококачествен текстил – Текстилът, който покрива матрака е ключов фактор. Колкото по-висококачествен е, толкова по-добър се оказва изборът ни в дългосрочен план. Най-важното условие е да е от естествени материали, добре е ако е сретифициран за качество. В него могат да бъдат втъкани антибактериални нишки или добавено алое вера и много други характеристики.

Високоеластична пяна – Изработена по специална съвременна технология, тя е с по-висока плътност и висока еластичност. Създава усещане за удобство и опора, защото приляга отлично към формите на тялото. Един от най-високите класове пяна.

Д

Дамаска със сребърни йони – В изработката на текстила са вложени специфични сребърни нишки, които осигуряват отпускане на сребърни йони. По този начин изключително много се намалява възможността за развитие на различни акари, бактерии и гъбички.

Двулицев – Двете страни на матрака могат да се използват, което със сигурност удължава периода на експлоатация. Обикновено двулицевите матраци са по-предпочитани, затова и често имат повече включени ползи.

Е

Екологичен – Това е матрак в който се използват органични материали и не е подлаган на химична обработка.

Еднолицев – Както показва името, това е матрак създаден за да се използва само от едната страна. Главно предимство е че най-често имат вградена дървена рамка, която подсилва здравината и спомага оформянето на конструкцията.

Ергономичен – Матрак произведен в специфична форма осигуряваща оптимално удобство и правилна позиция на тялото по време на сън. Това подпомага повишаването на тонуса и усещането за бодрост на сутринта.

З

7 Зони за комфорт – Те са част от пружинна система Pocket Spring изградени в съответствие със седемте основни части на човешкото тяло ( глава, рамене, гръб, кръст, бедра, колене и ходила). Използвани са по-меки пружини, които поддържат по-тежките части от тялото, в съчетание с по-твърдите участъци, които поддържат стабилни шията, коленете ни и кръста.

К

Капитонирани детайли – Това представляват детайли от повърхността направени чрез специален вид шев. С него се съчетават два, три или повече компоненти за да се получи един общ и здрав материал. Най-широко разпространено е да се използват три пласта – горен пласт – вата – долен пласт.

Кашмир – Много луксозна текстилна материя с животински произход, която поддържа температурата на тялото и по този начин става подходяща за всеки сезон. Създава изключително приятно чувство за мекота и нежност при допир.

М

MEMORY FOAM термоактивна пяна – Създадена така, че възприема формата и топлината на човешкото тяло. Със своите еластични умения, мемори пяната е обхваща плътно всички части от тялото. Дава възможност за пълноценна почивка, без схващания.

Метална рамка –  Осигурява здравина на матрака и подсилва ядрото му.

Многопластово ядро – Това е характеристика при която ядрото на матрака може да бъде изградено от различни видове пяна, които се допълват за максимално добър резултат.

Margan текстил – Използва се за изработка на по-мека дамаска, а материята се изработва от изключително финна прежда. Съдържа и втъкани синтетични влакна, които изключително спомагат лесното почистване на матрака.

Н

Независими опорни точки – Това най-често се постига като ефект на матраците от мемори пяна. Тя плътно обхваща всички важни части на човешкото тяло и няма нужда от акцент върху определени опорни точки.

О

Ортопедичен – Има функцията да поддържа изправен гръбначният стълб и спомага за правилната стойка на всички кости по време на сън. Това неимоверно много подпомага здравословният ритъм на живот.

OSB плоскост – Използва се в съчетание с метална рамка за подсилване на издръжливостта при голямо натоварване. Предпочитана заради здравината на цялостната конструкция.

П

Пенополиуретанова пяна – Сходна на дунапрен материя за изработка на сърцевина, която осигурява приятно неизменно положение при лягане. Обикновено не се съчетава с пружини и среща широко одобрение в дългосрочен план.

Пружинна система “Покет” – Всяка пружина е самостоятелно облечена в специален текстилен джоб. В тази система се използват повече на брой пружини, които дават възможност за правилното разпределяне на тежестта. Включен в конструкцията е страничен борд, обикновено изработен от полиуретан (вид на специална мека до много твърда пяна). С тази система цялостно се повишава нивото на здравина и удобство на матрака.

Пружинна система “Бонел” – При нея всички пружини са прикрепени с помощта на здрави метални елементи. При двойните матраци движенията на единият партньор се усещат по цялата повърхност, за това са по-подходящи за единичните варианти. Предимство на системата е увеличената вътрешна вентилация.

Полимерна пяна POLIFLEX на водна основа – осигурява свободното навлизане на въздух в самата сърцевина на матрака. Това всъщност гарантира, че няма среда за развитие на различни гъбички и бактерии.

С

Сребърни йони – Най-вече се използват поради антибактериалните си свойства, но е доказано че поддържат нормалното кръвообращение на организма. С помощта на сребърните нишки се намалява възможността за задържане на неприятни миризми и влага във вътрешността на матрака.

Т

Текстил – Използва се за външното покритие и е изключително важна съставна част от цялостната изработка. Определяща е за това как възприемаме самият матрак и дали се усеща прохладен или спарващ. От текстилът зависи също и до каква степен биха се размествали чаршафите. Добре е да е памучен или със сертифицирано качество, не бива да е изработен от полиестер.

0 Коментара

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*